عماد مشهدی

پنجره ای رو به شهرم مشهد

عماد مشهدی

پنجره ای رو به شهرم مشهد

ان ارض الله واسعه

سوره نساء آیه «97»
 
 إِنَّ الَّذِینَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلَآئِکَةُ ظَالِمِى أَنْفُسِهِمْ قَالُواْ فِیمَ کُنْتُمْ قَالُواْ کُنَّا مُسْتَضْعَفِینَ فِى الْأَرْضِ قَالُواْ أَلَمْ تَکُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُواْ فِیَها  فَأُولَئِکَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَسَآءَتْ مَصِیراً

 همانا کسانى که فرشتگان، جانشان را مى‏گیرند، در حالى که بر خویشتن ستم کرده‏اند، از آنان مى‏پرسند: شما در چه وضعى بودید؟ گویند: ما در زمین مستضعف و بیچاره بودیم (و به ناچار در جبهه‏ى کافران قرار داشتیم). فرشتگان (در پاسخ) گویند: مگر زمین خداوند  گسترده نبود تا در آن هجرت کنید؟ آنان، جایگاهشان دوزخ است و بد سرانجامى است.
 
 نکته‏ها:پیش از جنگ بدر، کفّار مکّه مردم آن شهر را به جنگ با مسلمانان فراخواندند و تهدید کردند که همه باید شرکت کنند و هر کس تخلّف کند، خانه‏اش ویران و اموالش مصادره خواهد شد. برخى از مسلمانان هم که ساکن مکّه بودند و هنوز هجرت نکرده بودند، از ترس جان، همراه کفّار به جبهه‏ى جنگ با مسلمانان آمدند و در «بدر» کشته شدند، آیه نازل شد و آنان را که با ماندن در محیط کفر ترک هجرت، به خویش ستم کرده بودند، توبیخ کرد.

در روایات آمده است: کسى که به خاطر حفظ دین خود، حتّى یک قدم هجرت کند، اهل بهشت و همنشین حضرت محمّد صلى الله علیه وآله و ابراهیم علیه السلام است.
 
پیام‏ها:
 1- فرشتگان به کارهاى انسان آگاهند. «الملائکة... قالوا فیم کنتم قالوا»
 2- ترک هجرت واز دست‏دادن هدف وعقیده، ظلم به خویش است. (شعار «خواهى نشوى رسوا، همرنگ جماعت شو» از نظر قرآن مردود است.) «ظالمى انفسهم»
 3- «ترک هجرت از محیط شرک و گناه» گناهى است که بازخواست آن پیش از هر چیز دیگر آغاز مى‏شود. فرشتگان مأمور قبض روح در لحظه جان گرفتن از آن بازخواست مى‏کنند. «فیم کنتم»
 4- هجرت از محیط کفر واجب و ماندن در آن محیط و سیاهىِ لشکر کفّار شدن حرام است. «کنا مستضعفین... الم تکن ارض اللّه واسعة»
 5 - اگر مى‏توانید، محیط را تغییر دهید، وگرنه از آنجا هجرت کنید تا مؤاخذه نشوید. «ألم تکن ارض اللَّه واسعة فَتهاجروا فیها»
 6- توجیه گناه پذیرفته نمى‏شود. «کنا مستضعفین ...»
 7- محیط و جوّ اکثریّت بر انسان مؤثر است، لذا انسان باید با هجرت، فشار محیط را در هم بشکند. «فتهاجروا»
 8 - اصل، خداپرستى است نه وطن‏پرستى. «ألم‏تکن ارض اللَّه واسعة فتهاجروا»
 9- هجرت، یکى از درمان‏هاى استضعاف فکرى و عقیدتى است. «کنا مستضعفین... ألم‏تکن ارض اللَّه واسعة»

نظرات 1 + ارسال نظر
عبدالرضا سه‌شنبه 7 آذر‌ماه سال 1391 ساعت 12:05 ق.ظ http://khorshidevelayat.blogfa.com

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد